Skoči na glavno vsebino

FILMSKA VZGOJA 2: FILMSKI ŽANRI

Izbirni predmet Filmska vzgoja: Filmski žanri je enoletni predmet, ki ga lahko izberejo učenci 8. razreda in obsega 35 ur.

Temeljni namen predmeta je, da se učenci seznanijo z osnovami filmske umetnosti, zvrstno, žanrsko in tehnološko ter da se preskusijo v dveh vlogah: v vlogi aktivnega filmskega gledalca (ogledu filma sledi razprava) in v vlogi filmskega ustvarjalca (miniaturne filmske delavnice).

Film je eno najbolj razširjenih področij umetnosti med mladimi. V ospredju filmske vzgoje je obravnavanje filma kot umetnosti, množičnega medija in tehničnega proizvoda. Predmet izpostavlja doživetje filma, spoznavanje osnov filmske umetnosti in filmsko ustvarjalnost. Poudarek predmeta je na vzgoji gledalca, ki film doživlja in ga razume kritično ter ustvarjalno.

Osrednja dejavnost je ogled filma z razpravo, skozi katero bodo učenci spoznali filmsko ustvarjalnost in najvidnejše predstavnike (slovenske in tuje), spoznali vidike zgradbe filmske pripovedi, se seznanili z osnovnimi filmskimi izraznimi elementi igrane produkcije in razumeli, da filmski ustvarjalni proces poteka etapno. Filmska vzgoja tako razvija sposobnost gledanja, nato navade opredeljevanja  in  nazadnje  še

sposobnost ocenjevanja filma.

V ustvarjalnem delu predmeta Filmska vzgoja: Filmski žanri bodo učenci ustvarili kratki igrani film (predpriprava, izbira tematike in žanra, idejna zasnova, lokacija, snemanje, montaža, projekcija, analiza ogledanih dokumentarnih filmov učencev).

 

Sašo Hovnik

(Skupno 40 obiskov, današnjih obiskov 1)
Veščine

Objavljeno

23. marca 2020

Prilagajanje dostopnosti spletišča