Ugotavljanje lastnosti umetnih snovi

Navodila za reševanje naloge

Za preizkušanje posamezne umetne snovi pripravi vzorec. Vzorce poišči doma v stanovanju (npr. plastična vrečka, košček stiropora, plastični lonček, balon, plastična folija za zavijanje sadja, gumijaste rokavice). Razpredelnico si natisni, jo prilepi v zvezek in jo izpolni. Če nimaš tiskalnika, jo preriši v zvezek in jo nato izpolni. Nato po zaporedju dejavnosti, zapisanih v razpredelnici, izvajaj poskuse in vpiši ugotovljene lastnosti.

  • Vidne lastnosti ugotovi z opazovanjem in jih vpiši v razpredelnico: barva, videz površine (hrapava, gladka, bleščeča), prožnost (prožen, neprožen).
  • Trdoto ugotovi z vtiskanjem konjice šila ali šestila v vzorec umetne snovi. Ugotovi, ali je vzorec trd, zelo trd, mehak in svoje ugotovitve vpiši v razpredelnico.
  • Gostoto umetne snovi ugotovi tako, da vzorec potopi v vodo in opazuj, ali plava ali potone. Če plava je redkejši od vode, če potone, je gostejši od vode.
  • Ugotavljanje vrste umetne snovi – pomagaj si z učbenikom, in poskusi glede na lastnosti, ki si jih že ugotovil, uvrstiti vzorec  v tri skupine – duroplasti, elastoplasti in termoplasti.
  • Lastnosti umetnih snovi -učni list-7.r
(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost