Skoči na glavno vsebino

Projekt Rastem s knjigo

V sredo, 6. decembra 2023, smo z učenci 7. a in 7. b razreda v sklopu republiškega projekta Rastem s knjigo, katerega namen je spodbujanje branja, obiskali pionirski oddelek knjižnice v Novi vasi. Knjižničarki sta učencem predstavili Mariborsko knjižnico in njene enote ter sistem COBISS za izposojo knjig. Učenci so se preizkusili tudi v iskanju najrazličnejših knjig na knjižnih policah, med katerimi so se odlično znašli. Navdušeno so prisluhnili predstavitvi sodobne mladinske literature, ki jo knjižničarke priporočajo v branje. Ob koncu našega obiska so si učenci ogledali predstavitveni posnetek knjige Modri otok, avtorice Irene Androjna, ki so jo dobili v dar in jo bodo pri slovenščini brali za domače branje. Kot vsako leto pa je bilo učencem najbolj zabavno igranje s kockami v igroteki.

Slovenski tradicionalni zajtrk

V petek, 17. 11. 2023, smo v slovenskih šolah in vrtcih ponovno izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk  (TSZ), že 13. po vrsti, tokrat pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!« Kruh je namreč poleg masla, mleka, medu in jabolk ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Na spletni strani Tradicionalnega slovenskega zajtrka je zapisano:

»Namen projekta je izobraževati, obveščati in osveščati šolajočo mladino in vzporedno v določenem obsegu tudi širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo.

V namen ozaveščanja o pomenu zajtrka je bil izdan tudi tematski plakat z ilustracijo Bogata in uboga sestra, ustvarjeno izpod rok ilustratorke Ančke Gošnik Godec.«

Na dan Tradicionalni slovenski zajtrk je v šoli Starše potekalo več zanimivih dejavnosti. Jutro smo pričeli z nagovorom ravnatelja Franca Kekca, ki je povedal nekaj besed in recitiral pesem Ferija Lainščka, Pod presto.  Poslušali smo skladbo o kruhu in bili posebno pozorni na vsebino besedila. Sledilo je skupno petje Slakove pesmi Čebelar ob spremljavi učiteljice glasbe Natalije Kustec in  Tradicionalni slovenski zajtrk v jedilnici.  Po zajtrku so se nam pridružili lokalni dobavitelji, ki jih je sprejela organizatorka prehrane Nastja Habjanič. Predstavili so se sadjar Ivan Ber, mlekar Davorin Selinšek in čebelarstvo Lovrec. Sledil je ogled lokalnih tržnic in njihovih produktov nad katerimi smo bili zelo navdušeni. Po ogledu tržnic smo si pogledali še oddajo RIBIČ PEPE IN TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Dan je bil čudovit in komaj že čakamo naslednje leto, da ponovno obeležimo Tradicionalni slovenski zajtrk.

Avtor: Nastja Habjanič, organizator prehrane

DOBRODELNO ZBIRANJE HRANE IN PRIPOMOČKOV ZA ZAPUŠČENE ŽIVALI IZ ZAVETIŠČA ZA ŽIVALI MARIBOR

Do petka, 1. 12. 2023, poteka dobrodelna akcija zbiranja hrane in pripomočkov za živali iz Zavetišča za živali Maribor.

Hrano (mokro in suho), priboljške, igračke, odeje, rjuhe, brisače in ostale pripomočke lahko učenci oddajo v matičnem razredu. Pridružite se in osrečite navihane smrčke.

 

Hvala vsem, ki boste z darovanjem hrane in pripomočkov nesebično pomagali živalim.

Aktiv mladih članov RK OŠ Starše

Dobrodelna akcija

VELIKA DOBRODELNA AKCIJA ZBIRANJA RABLJENIH OBLAČIL IN OBUTVE

Zavod OŠ Starše vas skupaj z Rdečim križem Maribor in Karitasom vabi k akciji zbiranja oblačil in obutve.   

  • KAJ LAHKO PRINESETE? Čista, nepoškodovana in dobro ohranjena oblačila ter obutev za otroke in mladostnike. Takšna, kot bi jih oblekli in obuli tudi sami.
  • KAM LAHKO PRINESETE? Stvari lahko oddam v matičnem razredu oziroma igralnicah.
  • KDAJ LAHKO PRINESETE? Od 4. 12. do 15. 12. 2023.

Pobrskajmo po naših omarah, poiščimo stvari, ki jih več ne potrebujemo in jih podarimo tistim, ki jih.

HVALEŽNI NAM BODO. NAJ BO Z NAŠO POMOČJO ZIMA ZANJE PRIJAZNA IN TOPLA.

HVALA

NARAVOSLOVNI DAN PREVENTIVA IN OBISK MUZEJA KRAPINSKIH NEANDERTALCEV

V 8. in 9. razredu smo naravoslovni dan namenili delavnicam s področja preventive oziroma duševnega zdravja. Medicinska sestra iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca Maribor je izvedla delavnico o komunikaciji. V delavnici Spletni bonton so učenci spoznali pomen kulturnega in spoštljivega komuniciranja preko spleta. Naučili so se osnove prepoznavanja lažnih novic in laži na internetu. Govorili so tudi o samopodobi, nasilju in empatiji. Veliko informacij in zanimivih primerov so dobili tudi s področja preprečevanja samopoškodbenega vedenja.
Učenci 6. in 7. razreda smo obiskali muzej Krapinskih neandertalcev. Spoznali smo nastanek sveta, prvih živih bitij, evolucijo, evolucijo človeka in veliko o neandertalcih.
Dan je bil učencem zanimiv in poučen.

 

Iztrgano pozabi

V letošnjem letu so DEKD potekali na temo Redka in dragocena znanja, spretnosti in veščine. Zaradi tega smo si v Osnovni šoli Starše zadali nalogo, da iztrgamo pozabi znanja, spretnosti in veščine, ki so bile včasih del vsakdana, danes pa zaradi spremenjenega načina življenja žal izginjajo. Učenci so ob pomoči učiteljic gnetli testo in pekli domači kruh, trgali, ličkali in luščili koruzo, prali perilo s pomočjo perilnika, izdelovali lutke in ustvarjali iz naravnih materialov. Spoznali so, kako se pletejo košare iz šibja ter se sami preizkusili v pletenju. Ob delu so zapeli pesmi iz bogate zakladnice slovenskega ljudskega izročila. Fotografije dejavnosti in izdelke otrok smo ob koncu projekta postavili na ogled na razstavi v avli šole.

KARIERNI SEJEM

Spoštovani starši!

Letošnji že 8. Karierni sejem za osnovnošolce bo potekal v sredo, 15. 11. 2023, od 8. do 17. ure v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja, Koroška cesta 130, Maribor.

Z devetošolci bomo obiskali sejem v dopoldanskem času. Od 14. do 17. ure je sejem z zanimivimi dogodki namenjen staršem. Predstavilo se bo okoli 100 razstavljavcev.

Obiskovalci bodo lahko:

  • spoznavali določene poklice,
  • spoznavali izobraževalne ustanove in programe, ki jih te izvajajo,
  • se udeležili dogodkov (delavnic, predavanj), ki so koristni za načrtovanje izobraževalne in karierne poti,
  • se seznanili s potencialnimi delodajalci, z možnostmi za zaposlitev ali za opravljanje prakse,
  • dobili informacije o razmerah na trgu dela in deficitarnih poklicih.

 

Več informacij o letošnjem sejmu lahko preberete na spletni strani Kariernega sejma: https://sejem-karierni.si/

 

Vljudno vabljeni.

Pedagoginja:

Marija Bednjanič

Obisk Zelene japke in Textile house

V sredo, 25. 10. 2023, smo v okviru RaP dejavnosti Oblikovanje s + šli v Maribor. Najprej smo obiskali trgovino Zelena japka, v kateri ne prodajajo živil v plastiki in prizadevajo si za čim manj odpadkov. V tej trgovini dobimo izdelke v stekleni embalaži ali papirnatih vrečkah. Lahko prineseš svojo posodo ali pa jo dobiš pri njih. Prodajalka nam je tudi razložila pomen te trgovine in nato smo si lahko še kaj kupili. Kasneje smo se odpravili do trgovine TEXTILE HOUSE, kjer prodajajo rabljena oblačila. Med mladimi je »triftanje« (iskanje edinstvenih, ugodnih, rabljenih oblačil) že zelo popularno. Ta trgovina skrbi za to, da se oblačila ne zavržejo in tako ne onesnažujejo okolja. Trgovino smo si lahko ogledali in tudi kaj kupili. Po ogledu smo se odpravili na avtobusno postajo in nato nazaj domov. Izlet nam je bil zelo všeč, tako da hvala učiteljicama, da sta ga organizirali. Pa še kdaj. 

Ivjana Jotanović in Živa Petrovič,  6. b

OBISK SREDNJE ŠOLE ZA GOSTINSTVO IN TURIZEM

V četrtek, 26. 10. 2023, smo učenci devetih razredov obiskali Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Maribor. Najprej smo se peljali z vlakcem Jurčkom, kjer sta nam dve dijakinji predstavili znamenitosti mesta Maribor. Potem smo odšli do srednje šole, kjer so nam predstavili vse programe in poklice, ki jih izvajajo. Po zaključenem triletnem  izobraževanju za gastronomske in hotelske storitve se lahko dijaki zaposlijo ali nadaljujejo šolanje v poklicno – tehniškem izobraževanju. Šolanje traja še dve leti in dijaki pridobijo poklic gastronomski tehnik. Dijaki so nam omogočili, da smo se lahko sami preizkusili v peki in flambiranju palačink ter mešanju pijač. Potem smo tam imeli tudi kosilo.

Bilo je zabavno in poučno.

Lana Čuček

 

SREČANJE UČITELJEV OB MEJI

Pri načrtovanju projekta je bilo vključeno tudi srečanje strokovnih delavcev obeh šol. Organizacijo prvega srečanja je prevzela partnerska šola, Volksschule Gabelsberger-Graz. Ker smo del t.i. zelenega Erasmusa, se na cilj srečanja nismo želeli pripeljati z avtomobili. Naši sosedje so pripotovali z vlakom, nato pa s kolesi do ciljne točke, Polz Buschenschank. Učitelji naše šole smo se pa odločili, da ga preko meje mahnemo kar peš. Po dobre pol ure hoda smo dospeli do cilja. Pot je vodila po čudovitih vinogradih, dišalo je po spokojnosti in dobri volji. Naše skupno srečanje je bilo obogateno s klepetom, načrtovanjem naslednje mobilnosti, doseganju skupnih ciljev. Seveda pa nas je motivirala tudi dobra, tradicionalna hrana. Naše triurno srečanje se je prehitro končalo in glede na to, da si imamo še veliko povedati, se veselimo novembra, ko nas ponovno obiščejo.

Arhiv prispevkov

(Skupno 14.176 obiskov, današnjih obiskov 3)
Prilagajanje dostopnosti spletišča