Skoči na glavno vsebino

Učenci Osnovne šole Starše so v oktobru pripravili prireditev ob začetku Projekta Krokus v Sloveniji, ki poteka v spomin na otroke, žrtve holokavsta. Častni pokrovitelj projekta, ki ga koordinira Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, je bil predsednik republike Borut Pahor, ki pa se zaradi številnih obveznosti ob iztekajočem se mandatu prireditve žal ni mogel udeležiti. Zaradi tega je učence sredi decembra povabil na obisk v predsedniško palačo v Ljubljani.

Ker je predsednik Pahor na dan obiska podeljeval jabolka navdiha za dosežke na področju bralne kulture, so učenci v veliki kristalni dvorani palače najprej spremljali slovesno prireditev, po koncu katere so jim postregli, kot je bilo to običajno na obisku pri predsedniku Pahorju, s sladolednimi lučkami.

Sledil je voden ogled delovnih in protokolarnih prostorov predsedniške palače z bogato zbirko umetniških del, zlatega salona, v katerem predsednik sprejema tuje državnike in otroškega kotička z izdelki otrok. Skozi dvorano Franceta Bučarja in sprejemno pisarno je učence pot vodila do pisarne predsednika republike, kjer jih je pričakal predsednik Pahor. Med sproščenim klepetom so učenci  predsedniku predali simbolično darilo v spomin na obisk v predsedniški palači, mu prebrali zahvalno pismo in se z njim fotografirali.

V osrednjem hodniku so si učenci ogledali razstavljena protokolarna darila, ki jih je v času obeh mandatov prejel predsednik Pahor in portrete nekdanjih predsednikov Republike Slovenije ter se po osrednjem stopnišču spustili v pritličje. Ob odhodu so se učenci pred glavnim protokolarnim vhodom v palačo fotografirali v spomin na nepozaben dogodek.

(Skupno 171 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča