Skoči na glavno vsebino

V Noči knjige, ki bo danes, 23. aprila 2020, ste vabljeni, da med 18. in 22. uro doma berete in na spletni strani zapišete, katero knjigo ste izbrali in zakaj ste se odločili prav zanjo. Pri tem upoštevajte predloge, kako narediti branje zabavno, ki so bili objavljeni na spletni strani šolske knjižnice. Prijeten bralni večer vem želim.

Vaša šolska knjižničarka

 

28 komentarjev

 1. Pozdravljeni, drage bralke in bralci!
  Danes je svetovni dan knjige, ki se od koncu dneva prevesi v Noč knjige in noč branja. Letos bomo Noč knjige preživeli doma v najboljši družbi, v svetu knjig in knjižnih junakov. Pridružite se nam. Napišite, kaj berete, saj bomo tako tudi drugi dobili namig za branje.
  Veliko bralnih užitkov vam želim in naj se Noč branja začne.
  Knjižničarka Lea

 2. Andy Weir Marsovec iz domače knjižnjice, ker so druge zaprte 😉

  • Domače knjižnice so zakon, ker skrivajo zaklade, za katere sploh ne vemo, da jih imamo.

   • Res je, jaz lahko kar doma ostanem in samo berem.

 3. Dober večer!

  Jaz pa sem se tokrat odločila za mladinski fantazijski roman avtorja Philipa Pullmana z naslovom Severni sij. Pozna kdo? V bistvu ga je brala moja hči, danes pa sem ga začela še jaz. Gre za 1. del trilogije, ki nosi naslov Njegova temna tvar. Menda so po tej knjigi posneli tudi serijo. Je kdo gledal?
  Knjiga se začne kar zanimivo. Deklica Lyra je skrita v omari v sprejemnici s svojim demonom. Demon je v bistvu majhna žival, ki jo ljudje nosijo s sabo in predstavlja njihovo dušo. Lyra opazuje, kako sestankujejo pomembni ljudje, rektor univerze, raziskovalci in učenjaki, in pri tem izve za obstanek drugih svetov. Govora je tudi o raziskovanju severnega sija, o nekem Prahu iz drugega sveta ter o oddvojenih otrocih.
  Dalje še nisem prišla, se pa sliši zanimivo.

  • Severni sij sem brala pred leti in med vsemi fantazijskimi knjigami, ki sem jih prebrala, mi je bila ta najbolj všeč. Mogoče zaradi skrivnostnega severnega sija …

  • Zelo poznano, celo iz filma in iz knjige 🙂

  • Včasih sem tudi sama brala mladinske fantazijske romane. Ker so izhajali v nadaljevanjih, sem jih včasih tudi pomešala. Pa mi je Gregor pomagal, ker sva brala enake. Zdaj redko posežem po njih. Tega pa ne poznam.

 4. Mene pa je na polici že dolgo čakala knjiga Neli K. Filipič z naslovom Povej mi po resnici, ki nam jo je ob obisku knjižnice v Novi vasi priporočila knjižničarka Ana. Knjiga govori o Simonu, ki se v odtujeni družini zateče v virtualni svet. Ampak v njegovo življenje stopi Eva. Me res zanima, kako se bo njuna zgodba končala.

 5. V zadnjem času mi krajša dneve zgodovina v obliki romana “Hudičev dnevnik”. Zgodovina in osebne zgodbe se prepletajo v napeti detektivki povezani z drugo svetovno vojno, katerega podlaga je osebni dnevnik Alfreda Rosenberga, enega izmed ideoloških utemeljiteljev miselnosti 3. rajha.

  • Hudičevega dnevnika ne poznam, me je pa pritegnila tematika in jo bom gotovo vzela v roke.

 6. Najboljše branje letos pa je zame bil fantazijski 1. del romana Klic orožja avtorja Joe-ja Crombie-ja. Zgodba pomalem spominja na sago Igra prestolov in v kolikor so vam takšne mistične in napete zgodbe, polne obratov in nevavadnih pripetljajev všeč, potem jo je treba zagotovo prebrati. Primerna je tudi za starše.

 7. Pozdravljeni,
  sama sem imela srečo, da se sedaj ˝obtičala˝ s knjigami, ki jih ne morem vrniti v potujočo knjižico. Tako sem lahko v miru dokončala z branjem še zadnje knjige avtorja Davida Gibbinsa (ki sem ga zaradi mešanja akcije in zgodovine zelo rada prebirala) z naslovom Trojanska maska. Sedaj pa prebiram Knjigo Karl Shaw Kraljevske norčije, o zgodovini škandalov na evropskih dvorih. S svojo zasnovo kratkih posameznih zgodb mi omogoča, da jo lahko prebiram tako ob krajši kavici na balkonu kot tudi ob daljšem posedanju na svežem zraku. Kadar se začne lepo vreme namreč, obožujem sproščanje in branje zunaj.

  • Tjaša, vesela sem, da si se odzvala mojemu vabilu. Trojanske maske ne poznam, sem pa brala Kraljevske norčije in se ob njih pošteno zabavala. Na kronane glave začneš gledati s čisto drugačnimi očmi.

   • Tjaša, tudi jaz sem najprej prebrala, kar bi morala vrniti v knjižnico in sem si lahko vzela čas.

 8. V tem tednu sem zaključila branje knjige Elli H. Radinger Modrost starih psov. Zelo dobra knjiga o staranju. Kaj je res pomembno in kaj ne. Prej sem brala njeno knjigo Modrost volkov. Volkovi me privalčijo. Iz lastne knjižnice sem potegnila svoje najljubše pravljice, ki sem jih že velikokrat prebrala. Za danes pa sem izbrala knjigo Nataše Hvala Divje babe na žlikrofih, da me ponese v kraje moje mladosti. To je zbirka folklornih in spominskih zapisov iz krajev v bližnji in malo bolj odaljeni okolici Idrije.

  • Modrost starih psov me je navdušila, ko sem prebrala odlomek v Večeru. Idrija z okolico pa je res prava zakladnica takšne in drugačne dediščine.

 9. Jaz sem pa pristala na e-knjigah…žal sicer ne morem v Biblos (nimam ustreznega bralnika), saj bi raje brala v slovenščini, tako pa trenutno berem Does the Noise in My Head Bother You?: A Rock ‘n’ Roll Memoir -Steven Tyler (pevec Aerosmith) 🙂

  • Katarina, jaz sem si Biblos naložila na telefon in mi deluje. Je pa res, da je zdaj veliko e-knjig izposojenih.

   • Uf, samo telefon pa ni ravno prijazen branju? Imam dva bralnika pa nobenega biblos ne podpira:/

    • Drži, ampak e-knjige berem, ko res ne gre drugače in mi to zadostuje.

  • To bi pa tudi jaz prebrala. Glasba Aerosmithov mi je všeč. Drugače pa tudi jaz včasih berem na bralniku, vendar imam enako težavo, saj si tudi sama ne morem izposoditi knjig na Biblosu – bralnik tega ne podpira. Morda bom poskusila še s telefonom, kot je predlagala Lea.

 10. V času korona virusa mi je doma ostala knjiga Srčni učitelj, avtorice Sabine Košmrl. Odlična zadeva. Priporočam vsem.

  • Zanimiv je že naslov, ki kar pritegne k branju.

 11. DOBER VEČER!

  Trenutno se v devetem razredu ukvarjamo z Malim princem, pravljico za odrasle. Po letu dni sem spet vzela to knjigo v roke, kot vedno me je spodbudila k razmišljanju o življenju, prijateljstvu, medosebnih odnosih, spoštovanju… Zdi se mi, da je ta čudni čas, v katerem smo se znašli, prav primeren, da jo tudi drugi vzamete v roke in razmišljate o lisičini modrosti: “Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.”

  • Drži, ta knjiga je polna čudovitih misli. Meni je ljuba tale: “Ljudje negujejo pet tisoč vrtnic v enem samem vrtu … in ne najdejo v njem, kar iščejo … In vendar bi tisto, kar iščejo, lahko našli v eni sami vrtnici, v enem samem požirku vode.”

 12. Pozdravljeni vsi,
  prebrala sem knjigo Belo se pere na devedeset Broje Žakelj. V prvem delu knjige sem obujala čas na sedemdeseta in osemdeseta leta prejšnjega stoletja, parni in neparni dnevi, olimpijske igre v Sarajevu, pogreb Tita, Milka Planinc, Jaffa keksi, dejt, Albert keksi z marmelado, Veseli tobogan itd. Če ste nad petdeset, potem veste o čem pišem. Drugi del knjige pa je pretresljiv. Želela bi, da je knjiga fantazijski roman, vendar ni. Je avtobiografija pisateljice. Sedaj me čaka na mizi roman Cigan, ampak najlepši Kristjana Novaka. Obsežen roman za prvomajski dopust.
  Modrost starih psov pa je naslednja, ki jo želim prebrati.

  • Seveda vemo o čem pišeš :), ampak Albert keksov z marmelado pa ne poznam. Bronji žal življenje ni bilo “z rožicami postlano”, ampak je borka in verjamem, da ji bo uspelo. Cigan pa je že drugi Novakov roman, preveden v slovenščino. Prvi je bil Črna mati zemla, za katerega sem slišala, da je tudi odličen.

(Skupno 343 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča