Skoči na glavno vsebino

Ste prebrali kaj zanimivega?

Noč knjige 2017

S knjižnim ponočevanjem ob svetovnem dnevu knjige so začeli v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem. Noć knjige od leta 2012 poteka na Hrvaškem. Leta 2014 je v sodelovanju s hrvaškimi kolegi prvič zaživela tudi v Sloveniji in Srbiji.Noč knjige nagovarja vse generacije bralcev ter spodbuja k dvigu bralne kulture, pismenosti in znanja v družbi.

Knjigarne, knjižnice, kavarne, šole in druge organizacije po vsej Sloveniji organizirajo branja in pogovore o knjigah, srečanja z avtorji in podpisovanje knjig, delavnice, omizja in druge dogodke. Letos v projektu Noč knjige 2017 sodeluje več kot 300 prirediteljev dogodkov od Goričkega do Pirana, ki bodo povezali okoli 100.000 bralcev.

Svetovni dan knjige

 23. april je Unesco leta 1995 proglasil za svetovni dan knjige, saj sta na ta dan umrla svetovno znana literarna ustvarjalca: Miguel de Cervantes in William Shakespeare. To je dan, ko praznujejo pisatelji, ilustratorji, knjižničarji in vsi, ki imajo radi knjige. Po številnih mestih v različnih državah sveta na ta dan, ki je posvečen branju, potekajo dogodki, ki na prvo mesto postavljajo knjigo. Slovenija je ena redkih držav, ki svetovni dan knjige praznuje več dni in v različnih krajih po državi. Svetovni dan knjige se zgleduje po prazniku Svetega Jurija, ko v Kataloniji fantje dekletom podarjajo vrtnice, one pa njim knjige.

Svetovna prestolnica knjige

23. april je tudi dan, ko si mesta predajajo prestižni Unescov naziv svetovna prestolnica knjige. Ljubljana se je z njim ponašala leta 2010 in ga potem predala Buenos Airesu. Letos ta naziv nosi južnokorejski Incheon.

Šele ponoči izveš
koliko zvezd
je vrh neba.
Koliko bratov čutiš
sredi srca.
Koliko bratov sveta.
Koliko bratov sveta.
Šele sredi noči
izveš koliko oči
se zapira v sen
da nisi sam
zapuščen
šele opolnoči
ko iz zore zlate
zvezde bleščijo na nas.
Vsaka ima miren
zelenosrebrn obraz.
Srečko Kosovel

Poslanica Noči knjige

Noč knjige

Ko si otrok, posegaš po stvareh, ki te obkrožajo. Jaz sem bil v svojem otroštvu obkrožen s knjigami. Knjige so bile vsepovsod. Zavzemale so večji del zidov hiš , v katerih sem odraščal. Povsem naravno je torej, da me je otroška radovednost gnala, da sem posegal po knjigah. Tu, med platnicami knjig, se mi je odpiral nov svet, vzporedna resničnost, ki mi je omogočala, da potujem, ne da bi šel iz postelje. Najraje sem prebiral leže v postelji. Bral sem pred spanjem in ko me je začel premagovati spanec, sem se potopil vanj, ves v pričakovanju jutra, ko se bo nadaljevala pustolovščina – moje drugo, skrivno življenje z junaki knjig, ki sem jih prebiral. Posebej sem imel rad konce tedna, ko mi ni bilo treba v šolo. Ko sem se prebudil, sem lahko ostal v postelji, poležaval, lenaril in bral, užival v najlepšem konjičku, ki si ga brezdelneži morejo zamisliti.

Knjige so zame živa bitja. Organizem, ki diha. Čudež ni organizem, ki utriplje. Knjige so prijatelji, s katerimi živim in ki me spremljajo vse življenje. Danes najpogosteje berem ponoči, pred spanjem. V noči se lahko s prijatelji skrijem in živim neko drugačno življenje, daleč od vseh nevroz, ki pritiskajo na nas v brezkrajno sivem, dolgočasnem in predvidljivem svetu.

Vsaka noč je zame noč knjige. Noč potovanja. Pustolovščine. Upanja. Brezkončnosti.

Vir: http://2017.nocknjige.si/wp-content/uploads/2017/03/Poslanica-NK2017.pdf
Marko Tomaš. Pesnik, kolumnist, pisatelj.

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča