Skoči na glavno vsebino

14. novembra smo učenci 8. razredov izvedli 1. kulturni dan. Odpravili smo se v Maribor, kjer smo si ogledali Pokrajinski muzej Maribor in Muzej narodne osvoboditve.

Pokrajinski muzej Maribor se ukvarja z zbiranjem, varovanjem, ohranjanjem, raziskovanjem, razstavljanjem premične kulturne dediščine s področja arheologije, enologije in širše dediščine v prostoru širše mariborske regije. Muzej se je leta 1938 preseli v mariborski mestni grad. Muzej ima dvaindvajset zbirk. To so arheološka, etnološka zbirka, zbirka orožja, zbirka pečnic, zbirka kositrnih vojakov, zbirka razglednic, numizmatična zbirka, zbirka praporov, fotografij, pohištva, likovne umetnosti, obrtna zbirka, zbirka ur, zbirka svetil, glasbil, lekarniška zbirka, zbirka okvirjev, mode, uniform, liturgičnega tekstila, zbirka tekstila različnih namembnosti.

Nekaj o zgodovini mariborskega gradu. Z gradnjo so začeli leta 1476. Plemiške družine Khisl, Rosenberg in Brandis-Trautmannsdorf so grad spremenile v današnjo podobo.

V Muzeju narodne osvoboditve nam je vodič povedal veliko o industriji Maribora pred in po svetovni vojni. Tam smo si ogledali različne predmete iz tistega časa, pogledali smo si tudi film in ugotovili, da se je takratni svet zelo razlikoval od našega. Po ogledu je sledil kviz. Prav vsi smo si priborili nagrade.

Ogled se nam je zdel zelo zanimiv, zabaven in poučen.

Janja Korez, Sara Petrovič in Kaja Trifkovič

no images were found

(Skupno 125 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča