Skoči na glavno vsebino

Kaj je Slovenska Olimpijska Bakla? 

Slovenska Olimpijska Bakla ni le plamen, ki simbolizira začetek olimpijskih iger; je tudi simbol upanja, enotnosti in vztrajnosti, ki povezuje ljudi po vsej Sloveniji. Ustvarjena je bila pred olimpijskimi igrami v Tokiu in je plod slovenske industrije jekla, kar ji daje edinstven, domač pečat. Njeno potovanje po Sloveniji vključuje vse generacije, od najmlajših do najstarejših, s ciljem širjenja olimpijskega duha in vrednot. 

Ročaj bakle je izdelan iz bukovega lesa, ki simbolizira modrost in samozavest, objema pa ga pet olimpijskih krogov, ki so simbol povezovanja. Plamenica je oblikovana kot krona in nosi silhueto Triglava, kar predstavlja trdnost in trajnost. Plamen bakle širi toploto in svetlobo, kar je simbol upanja. 

Dogajanje v Staršah 21. junija 2024 

V Staršah je bil 21. junij 2024 poseben dan, saj je Olimpijska Bakla prispela v našo vas. Dogajanje se je začelo na športnem igrišču, kjer so učenci, učitelji in starši nestrpno pričakovali prihod bakle. Dogodek je bil načrtovan do potankosti, kar je zagotovilo tekoč in varen potek. 

Učenci so se začeli zbirati na športnem igrišču že malo pred 13. uro. Učitelji so poskrbeli, da so bili vsi pripravljeni in primerno obuti za tek. Baklo so najprej prevzeli učenci 8. b razreda, ki so nato tekli skupaj z učenci 7. a, 7. b, 6. a, 5. a, 5. b in 4. a razreda. Otroci so si baklo predajali na vsakih 100 metrov, dokler niso na koncu tekli vsi skupaj. 

Trasa je bila označena in varovana, še posebej na prehodih ceste, kjer so za varnost poskrbeli spremljevalni učitelji in gospa informatorka. 

Ob približno 13.20 uri je bakla prispela na vaško središče, kjer so jih pričakali otroci iz vrtca, člani društva Šola zdravja ter učenci in učitelji od 1. do 3. razreda. Mahali so z zastavicami in navdušeno pozdravljali prihod bakle. Zadnja nosilka bakle, učenka 4. a razreda, je plamen predala predstavnici Šole zdravja, Jani Dobnik. 

Po predaji bakle je sledil kratek program, ki je vključeval: 

  • Nagovor župana Občine Starše: Župan je poudaril pomen olimpijske bakle kot simbola upanja in enotnosti ter pohvalil vse učence za njihovo sodelovanje. 
  • Nastop Plesne šole Vibe: Učenke 5. a in 5. b razreda so pripravile plesni nastop, ki je navdušil vse prisotne. 
  • Glasbeni nastop z Golico: Mark Štumperger je zaigral na harmoniko, kar je ustvarilo veselo in sproščeno vzdušje. 

Dogodek se je zaključil s skupinsko fotografijo vseh sodelujočih, kar bo trajen spomin na ta poseben dan. Otroci, starši in učitelji so skupaj ustvarili nepozabno izkušnjo, ki bo še dolgo ostala v njihovih srcih. 

Olimpijski Duh: Pot Bakle po Sloveniji 

Slovenska Olimpijska Bakla bo svojo pot po Sloveniji nadaljevala vse do 13. julija 2024, ko se bo zaključila v Kranjski Gori. Na svoji poti bo obiskala številne občine, tudi v zamejstvu, in širila olimpijski duh med vsemi prebivalci. Vsak nosilec bakle bo prispeval svoj delež k širjenju vrednot olimpizma, kot so prijateljstvo, spoštovanje in odličnost. 

Potovanje bakle je namenjeno povezovanju vseh generacij, kar vključuje tudi številne zabavne aktivnosti in nagradne igre za obiskovalce. Spremljajte pot bakle in se pridružite temu navdihujočemu potovanju. 

Naj bo ta dogodek v Staršah spodbuda za vse nas, da skupaj sledimo svojim sanjam, tako kot naši olimpijski športniki, ki bodo zastopali Slovenijo na igrah v Parizu. Se vidimo na naslednjem dogodku!

Še več lahko preberete na: https://pariz2024.olympic.si/slovenska-bakla/pot/starse

(Skupno 257 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča