Skoči na glavno vsebino

Ohranjanje pustnih šeg in običajev, ki so del slovenske kulturne dediščine, je značilno tudi za vasi Dravskega polja. V kroniki Osnovne šole Starše je v šolskem letu 1957/58 zabeleženo, da so učenci na pustni torek prvič lahko prišli v šolo našemljeni. Od takrat so vsakoletna šolska pustovanja bodisi na pustni torek ali pa na pustni petek, če je pust v času zimskih počitnic.

Ker so se v letošnjem letu v pustem času učenci šolali na daljavo, smo na pustni petek izvedli na daljavo tudi kulturni dan, ki smo mu dali naslov Pust mastnih ust. Učenci so v okviru kulturnega dneva izvajali različne naloge. Pri njihovi pripravi so nam bila v pomoč gradiva, ki jih pripravljajo kustosi pedagogi Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož in so dostopna na spletni strani muzeja. Učenci so si ogledali posnetek predstavitve zbirke pustnih mask ptujskega muzeja, ki ga je posnela slovenska televizija, in se odpravili na virtualni ogled zbirke. S pomočjo slikanice Mali kurent in delovnega zvezka z naslovom Zgodbe o tradicionalnih pustnih maskah so spoznavali pustne like in reševali zastavljene naloge. Po ogledu posnetka muzejske ustvarjalnice z naslovom Obris dlani kot maska so izdelali svojo pustno masko. Ker pravimo za pust, da je mastnih ust, je bila zadnja naloga učencev, da doma pomagajo pri peki pustnih dobrot: krofov, flancatov, mišk … Če ne drugače kot dobri jedci.

Učenci so tako spoznali poleg tradicionalnega kurenta še druge pustne like tega območja. Pri izdelavi pustnih mask so bili zelo ustvarjalni, saj so za oblikovanje uporabili material, ki so ga imela doma na razpolago. Najbolj pa so uživali ob peki pustnih dobrot. S kulturnim dnevom smo prispevali k spoznavanju in ohranjanju pomembnega dela naše kulturne dediščine.

Zahvaljujemo se Pokrajinskemu muzeju Ptuj Ormož, ki nam je v času šolanja na daljavo omogočil prost dostop do njihovih pedagoških gradiv. Seveda pa si vsi želimo, da bi lahko čimprej skupaj obiskali muzej na ptujskem gradu.

V tem tednu, ko so se učenci vrnili v šolo, smo pripravili razstavo fotografij izdelkov, ki so nastali ob kulturnem dnevu.

(Skupno 386 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča