Skoči na glavno vsebino

Osnovna šola Starše že vrsto let sodeluje v projektu ŠOA – spominjajmo se, ki poteka pod okriljem Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Z razstavami, predavanji, spominskimi urami in drugimi dogodki obeležujemo 27. januar, ki ga je generalna skupščina OZN leta 2005 razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Ta dan ni bil izbral naključno. 27. januarja 1945 so zavezniški vojaki osvobodili zloglasno koncentracijsko taborišče Auschwitz na Poljskem.

V projektu ŠOA – spominjajmo se 2020 na šoli gostimo razstavo Zvezdna proga – razstava o holokavstu, ki so jo pripravile Mariborska knjižnica, Prva gimnazija Maribor in Sinagoga Maribor. Razstava, ki je sestavljena iz zgodovinskega in literarnega dela, prepleta ključne simbole holokavsta, železniške transporte in progaste taboriščne obleke, kot spomin na eno največjih morij v zgodovini človeštva. Njeno jedro s številnimi dokumenti in fotografijam predstavlja usodo judovskih družin Kohnstein in Singer, ki sta pred drugo svetovno vojno živeli v Mariboru. Nacisti so člane družin poslali v Auschwitz in druga taborišča, od koder se večina ni vrnila. Nanje spominjajo tlakovci spomina, nemškega umetnika Gunterja Demniga, v Ulici kneza Koclja in v Nasipni ulici na Pobrežju, spominska obeležja z osebnimi podatki posameznih žrtev nacizma.

Otvoritev razstave Zvezdna proga, ki so jo pripravile učenke 7. razreda, je bila v ponedeljek, 20. januarja 2020. Učenci so tega dne prisluhnili tudi predavanju profesorja Borisa Hajdinjaka, direktorja Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, z naslovom Kohnsteini in Singerji – mariborske žrtve holokavsta.

V naslednjih dneh si bodo razstavo, po kateri jih bodo vodile sedmošolke, ogledali vsi učenci šole. V delavnicah o kršenju osnovnih človekovih pravic v času nacizma bodo prebirali odlomke literarnih del na temo holokavsta ter deklaracijo človekovih pravic in konvencijo otrokovih pravic, ki predstavljata temelj svobode, pravičnosti in miru na svetu.

(Skupno 143 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča