Skoči na glavno vsebino

V šolskem letu 2020-2021 smo se priključili mednarodnem projektu Pirati plastike. Delovali smo pod geslom Skupaj proti plastičnim odpadkom!

Onesnaženje s plastiko na plažah in rečnih bregovih v Evropi se ne ustavi na mejah, ki jih je ustvaril človek. Zato je treba preprečiti kopičenje mikro – in makroplastike v okolju.
Znanstveno reševanje tega izziva in raziskovanje trajnostnih materialov sta nalogi, ki se ju moramo Evropejci lotiti skupaj. Nemčija, Portugalska in Slovenija se v okviru svojega skupnega predsedovanja Svetu Evropske unije kot trio predsedstev v letih 2020 in 2021 zavzemajo predvsem za čista morja, oceane in reke ter naravo, ki jih obdaja. Hkrati so pozvali šolske razrede in mladinske skupine, da zbirajo plastične odpadke vzdolž bregov rek in potokov, dokumentirajo različne vrste plastičnih odpadkov, zbranih na različnih mestih odseka reke, ter tako dejavno pomagajo pri raziskavah kot del te mednarodne kampanje skupnostne znanosti.

Na Osnovni šoli Starše smo se tako odzvali povabilu naše šolske ministrice in pod mentorstvom Gregorja Zormana in Saša Hovnika opravili raziskavo onesnaženosti bregov reke Drave. Pri tem smo skupaj z obema 7. razredoma sodelovali z ekologi brez meja, z morsko biološko postajo v Piranu. Po strogih navodilih za znanstveno delo smo vzorčili dele obale in iskali odpadno plastiko. Prav tako smo po navodilih postavili mrežo za lovljenje mikroplastike. Mrežo z ujetimi delci smo po koncu nalog poslali na nadaljnjo analizo v morsko biološko postajo v Piran. Raziskovalno delo na terenu smo tudi odlično dokumentirali. Učenci in učenke so pri raziskovalnem delu dobili dragocene izkušnje in pregled problematike onesnaževanja rek in potokov s plastiko, saj so pri terenskem delu opazili veliko odpadkov, ki obremenjujejo okolje.
Več o projektu in dobljenih rezultatih učencev OŠ Starše si lahko preberete na uradni spletni strani PLASTIC PIRATES: https://www.plastic-pirates.eu/sl

Mentorja Gregor Zorman in Sašo Hovnik

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča