Skoči na glavno vsebino

 

V tednu med 14. in 21. oktobrom 2019 smo se že šesto leto zapored pridružili projektu Simbioza Giba 2019, ki povezuje vse generacije po celi Sloveniji. Projekt združuje ideje medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva in telesne vadbe, preko katerih ozavešča ter promovira zdravo in aktivno življenje za vse generacije v vseh življenjskih obdobjih.

 

Splošna vadba, pohod, tek, plavanje, igre z žogo, kolesarjenje, plavanje, ples, dvoranski šport, planinarjenje…  vse to je SIMBIOZA GIBA.

Cilj simbioze je, da udeleženci spoznajo nove gibalne, rekreativne, športne aktivnosti, se jih aktivno udeležijo in ozavestijo pomen dnevnega gibanja za zdravje slehernega posameznika skozi celotno življenjsko obdobje.

 

To leto je z nami v Staršah »gibalo« 160  odraslih, ki so se pridružili 300 otrokom.

Na pomoč so nam priskočili prostovoljci Zveze prijateljev Mladine Maribor, Simbioze pa si seveda ne predstavljamo brez učiteljice Zinke Iskra in njene harmonike ter ljudskih godcev iz OŠ Starše.

Dedkom in babicam smo ponudili veliko različnih dejavnosti, ki so jih počeli skupaj s svojimi vnuki – štafetne igre, gibalne aktivnosti po postajah, žogarije, ljudske plese, gimnastične vaje, jogo, pohod…., predvsem pa druženje z njihovimi malimi in malo večjimi sončki.

Prvič smo Simbiozo povezali z inkluzijo in prostovoljstvom. V četrtek smo se  namreč pridružili inkluzijskem pohodu po Krajinskem parku Rački ribniki, ki ga je organiziral Odbor planinstva za invalide/OPP, ki deluje v okviru PZS.

Pohoda so se udeležili uporabniki iz 13 različnih zavodov, društev oz. centrov širom Slovenije. Na startu pohoda pri Lovskem domu Rače, kamor so se pripeljali z avtobusom, kombiniranimi ali osebnimi vozili, se je zbralo 180 nadebudnih pohodnikov in med njimi tudi 20 težje pomičnih, ki uporabljajo invalidske vozičke.

Mi smo na pohod po Račkih ribnikih peljali naše prostovoljke, zraven pa smo  povabili pa smo tudi stare starše.

S takšno prakso bomo nadaljevali tudi prihodnje leto, saj so zadovoljstvo, sreča in hvaležnost udeležencev tisti pokazatelj, ki kaže, da smo na pravi poti.

 

(Skupno 368 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča