Skoči na glavno vsebino

ŠTIPENDIJE V ŠOLSKEM LETU 2022/2023

Na spodnjih povezavah boste našli vse potrebne informacije o štipendijah: državnih, kadrovskih, za deficitarne poklice, Zoisovih in občinskih.

Vse informacije nadete na : Javni štipendijski, invalidski, razvojni in preživninski sklad: https://www.srips-rs.si/stipendije:

Združljivost štipendije: hkrati z državno štipendijo lahko posameznik pridobiva tudi kadrovsko štipendijo in štipendijo za deficitarne poklice.

 

Učenci, skupaj s starši pobrskajte po spletu. Po pomoč lahko pridete tudi v šolsko svetovalno službo.

Metin sirup

Metin sirup

1. in 6. razred sta ponovno združila moči. Prvošolčki so šestošolcem pridružili pri uri gospodinjstva in skupaj so naredili metin sirup, s katerim se bodo lahko odžejali in osvežili v vročem tednu, ki je pred nami. Meto so učenci nabrali na šolskem vrtu.

Uravnotežen krožnik

Uravnotežen krožnik

21. 9. 2022 so učenci imeli naravoslovni dan, ki smo ga posvetili uravnoteženi prehrani. Učenci so z različnimi materiali pripravili na krožniku uravnotežen obrok z beljakovinami, ogljikovimi hidrati in vitamini. S tem so ozavestili, kako pomembna sta v prehrani zelenjava in sadje.

 

Naravoslovni dan o prehranjevanju

Naravoslovni dan o prehranjevanju

7. 10. 2022  smo imeli naravoslovni dan, ki je bil namenjen prehranjevanju in prehranjevalnim verigam. V sklopu sheme šolskega sadja so učenci pripravili zdrave zajtrke v katere so vključili sadje, mleko in mlečne izdelke.

 

Digitalni post – Kako preživljati čas brez zaslonov?

Šolsko leto se počasi bliža koncu, kar pomeni, da bodo tudi otroci in mladostniki kmalu imeli precej več prostega časa, kot ga imajo med šolskim letom. Ker pa vemo, da ogromno svojega prostega časa namenijo zaslonom v takšni ali drugačni obliki, smo pri Centru Šteker pred poletnimi počitnicami pripravili program Digitalni post za vso družino. Vsebuje smernice, kdaj in kako zmanjšati rabo zaslonov, hkrati pa ponuja predloge za zanimive, zabavne in povezovalne aktivnosti za vse generacije.

Več o programu Digitalni post za vso družino najdete na spletni povezavi: https://www.steker.si/clanki/digitalni-post-kako-prezivljati-prosti-cas-brez-zaslonov/, kjer si lahko program v pdf obliki pogledate, shranite ali natisnete.

Smuti

Smuti

Smúti (angleško smoothie; iz smooth = gladek), tudi zméšanček, je napitek iz zmešanega sadja.  Veliko smutijev poleg svežega vsebuje tudi zmrznjeno sadje, zmleti led in jogurt ali mleko. (Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Smuti)

V sklopu Sheme šolskega sadja in zelenjave so si sedmošolci pri razredni uri pripravili vsak svoj zmešanček. 

Razstava o življenju in delu Jožefa Lešnika

Ker smo 18. marca obeležili 150-letnico rojstva pomembnega sadjarja Jožefa Lešnika, ki se je rodil v Staršah, smo ob tej priložnosti pripravili razstavo o njegovem življenju in delu. Učenci so ob tem spoznali pomen lokalno pridelanega sadja in visokodebelnih sadnih dreves, ki so zasajena ob naši šoli. Sadno drevje so tudi ilustrirali.

Ogled razstave o Jožefu Lešniku

Ogled razstave o Jožefu Lešniku

Ilustriranje sadnega drevja

Ilustriranje sadnega drevja

O zdravi prehrani tudi v šolski knjižnici

O zdravi prehrani tudi v šolski knjižnici

V šolski knjižnici smo s knjižno razstavo obeležili 16. oktober, svetovni dan hrane. Učenci so se ob razstavi seznanili s pomenom zdrave prehrane, nato pa so izdelovali prehranske piramide.

Razstava ob svetovnem dnevu hrane

Razstava ob svetovnem dnevu hrane

Razstava ob svetovnem dnevu hrane

 

Pica pri pouku gospodinjstva

Pica pri pouku gospodinjstva

Ker je pri malici ostalo veliko sestavin, so šestošolci pri pouku gospodinjstva pripravili pico. K uri so povabili še prvošolce. Šestošolci so prvošolcem pokazali, kako se pripravi testo, prvošolci pa so ga nato pod njihovim budnim nadzorom obložili s sestavinami. Vsi skupaj so nestrpno čakali, da se speče, nato pa je sledila degustacija. Pica je bila odlična!

Učenci so na tak način razvijali zavedanje o ravnanju s hrano, starejši pa so se preizkusili tudi v vlogi učiteljev. Po podatkih Statističnega urada RS je v letu 2020 vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 68 kg hrane (vir: SURS). Zavržena hrana predstavlja velik okoljski problem, saj izgubljamo dragocene vire, čezmerno izrabljamo prst in vodo, količine metana ob razkroju pa vplivajo tudi na podnebne spremembe (vir: Ekologi brez meja). 

Prilagajanje dostopnosti spletišča