Skoči na glavno vsebino


Naša osnovna šola sodeluje v evropskem »sistemu razdeljevanja sadja v šolah« s finančno podporo Evropske skupnosti.
Shema šolskega sadja (SŠS) je ukrep skupne kmetijske politike EU v sektorju sadja in zelenjave. Podatki za Slovenijo in širši evropski prostor kažejo, da je vnos sadja in zelenjave med prebivalci pogosto prenizek za varovanje in krepitev zdravja.

Cilj  sheme šolskega sadja je ustaviti trend zmanjševanja porabe sadja in zelenjave, spodbuditi uživanje sadja in zelenjave v dnevni prehrani ter dvigniti stopnjo ozaveščenosti o pomenu sadja in zelenjave za zdravje otrok in mladostnikov.  S tem ukrepom bi, dolgoročno gledano, lahko omejili naraščanje pojava prekomerne telesne teže in debelosti pri otrocih. Slednja namreč povečuje tveganje za nastanek številnih bolezni sodobnega časa (sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni, rak, osteoporoza, itd).

Evropska komisija je po obsežni študiji ugotovila, da je SŠS eden od ukrepov, ki bi lahko dolgoročno pripomogel k izboljšanju trenutnega stanja. V ta namen je Evropska unija Državam članicam namenila določeno finančno pomoč za brezplačno razdeljevanje sadja in zelenjave učencem, pri čemer je dala velik poudarek pomembnosti vključevanja spremljajočih izobraževalnih in promocijskih aktivnostih.

Razdeljuje se lahko naslednje sadje oz. zelenjava: jabolko, hruške, marelice, češnje, višnje, breskve, nektarine, slive, kaki, fige, kivi, mandarine, melone, lubenice, jagode, ameriške borovnice, rdeči in črni ribez, maline, grozdje, orehi, lešniki, paradižnik, zelje, kolerabica, korenje, paprika in rdeča redkvica.

Sadje in zelenjavo se mora uživat SVEŽE in NE predelano (kuhano, praženo, kisano, kandirano …)

Več o shemi šolskega sadja najdete na spletni strani

http://www.mz.gov.si/si/delovna_podrocja/javno_zdravje/sektor_za_krepitev_zdravja_in_zdrav_zivljenjski_slog/prehrana/shema_solskega_sadja/

 

(Skupno 89 obiskov, današnjih obiskov 1)
Prilagajanje dostopnosti spletišča